Go Green / Lifestyle / Wellness

WELLNESS: Save Money and The Environment On Your Period

MILJÖ HÄLSA PLÅNBOK

Visst känns det onödigt att utsätta kroppen för farliga ämnen skadliga tillsatser, särskilt up there? Visst känns det EXTRA onödigt när det finns alternativ? Idag, mina damer, ska vi prata om menskoppen.

Menskopp. Den harmlösa lilla saken som genast får tusen frågor att susa: ”Men VAR?” ”Men HUR??” ”Men VARFÖR???” I det här inlägget svarar vi på allt(och lite till!).

Skärmavbild 2014-12-18 kl. 14.37.19


VAD DET ÄR:

En menskopp är en flexibel kopp-formad grej oftast gjord av medicinskt silikon eller gummi. Du för upp den i underlivet, ungefär som du gör med en tampong, och den samlar sedan upp blodet utan att påverka kroppen. Menskoppen är för dig som vill spara pengar, som vill undvika de faror och sjukdomar som kan följa med tamponger och bindor, eller helt enkelt vill bidra till att rädda miljön!

Cynthia_Model21-300x278

HÄLSA 

Skärmavbild 2014-12-18 kl. 13.11.52

Visste du att tamponger och bindor kan innehålla allt ifrån klorin, blekmedel, lim, parfym, bekämpningsmedel(bomull* är den mest besprutade grödan) och lotion? Till skillnad från en menskopp, som bara absorberar själva ‘avfallet’, absorberar en tampong också naturliga och viktiga vätskor som inte bör avlägsnas från underlivet, vilket leder till ett obalanserat PH-värde, irritation, och torrhet. Tamponger har också kunnat kopplas till TSS(Toxic Shock Syndrome), och tillverkare av tamponger och bindor är inte ens skyldiga att lista alla dessa ”spår”-ingredienser.

*Dom flesta tamponger och bindor idag görs inte ens av bomull, utan av högabsorberande trä- och pappersmassa, vilket är ännu värre

Skärmavbild 2014-12-18 kl. 12.57.39

Photo courtesy of Ruby-cup.com

Bojkotta bindor!

Bindor främjar bakteriell överföring från analöppningen till underlivet. Det är dessutom farligt(för att inte tala om obehagligt och obekvämt) att bära en fuktig binda för länge, eftersom fukten gör så att svamp och andra infektioner kan frodas, och underlivet inte kan andas.

MILJÖ

Skärmavbild 2014-12-18 kl. 12.59.20

Visste du att en kvinna under sin livstid gör av med nästan 500 kg, ett halvt TON, tamponger och bindor? Det tar 500 år för naturen att bryta ner det avfallet, och mycket av det hamnar på anläggningar för hantering av avfall och i våra avloppssystem, men en stor del hamnar också direkt i havet och naturen, där de blir en direkt skada på djur- och växtliv.

Skärmavbild 2014-12-18 kl. 12.58.43

Photo courtesy of Ruby-cup.com

PLÅNBOK

 • 1 år med tamponger och bindor = Ca 700 kr(1 ask tamponger + 1 paket bindor i månaden à 29 kr/st)
 • 10 år med tamponger och bindor = Ca 7000 kr
 • 40 år med tamponger och bindor = 28.000 kr

För 28.000 kr kan du köpa dig:

 • 1 CHANEL Boy Bag
 • 1/10 splitterny BMW 3-serie Touring
 • 933 koppar kaffe latte
 • 2 All Inclusive-resor till 5-Stjärnigt hotell

1 menskopp kostar dig 149-249 kr/st, vilket blir ca 600-1745 kr under en livstid(4 koppar). Alltså sparar du MER än 26.000 kronor!

Skärmavbild 2014-12-18 kl. 13.24.40

Photo courtesy of Ruby-cup.com

HUR FUNKAR DET?

För att sätta in koppen viker du den helt enkelt och för sedan upp den – ungefär som en tampong. När den sitter på plats viker koppen ut sig automatiskt, och skapar ett vakuum där den fångar upp all mens. Dessutom slipper du lukt, eftersom luften inte når blodet!

Många kan tycka att det ser lite läskigt ut (”Ska HELA den få plats DÄR?!”), men en hopvikt menskopp är inte mycket större än en normalstor tampong.

As you can see, menstrual cups aren't so intimidating. http://menstruationresearch.org/tag/visual-aids/

Skärmavbild 2014-12-18 kl. 10.15.41

Photo courtesy of Erika Moen

För att ta ut koppen(vilket du bara behöver göra ungefär två till tre gånger om dagen – en på morgonen, en på kvällen) drar du helt enkelt i den lilla piggen(som du enkelt kan klippa om du tycker den är för lång, och anpassa efter bekvämlighet). Du kan behöva vicka lite på koppen för att lättare kunna ta ut den – det tar lite övning att göra processen smidig! Ta tag om botten på koppen för att bryta vakuumet, dra ut den sista biten och töm innehållet i toaletten.

Skölj ur koppen i handfatet innan du sätter tillbaks den – just det kan kännas lite äckligt och ovant i början, men tro mig, efter de första gångerna går det på ren rutin, och att veta att det är SÅ mycket bättre för dig och din kropp hjälper!

Skärmavbild 2014-12-18 kl. 10.16.23

Photo courtesy of Erika Moen

Som sagt, det kan krävas lite övning i början innan allt känns smidigt – precis som när du lärde dig använda tampong! – men när du väl har satt rutinen är det löjligt enkelt, till och med ENKLARE än tampong, eftersom du slipper hålla på och strula med det flera gånger om dagen av rädsla för Toxic Shock Syndrome.

Skärmavbild 2014-12-18 kl. 10.47.57

Photo courtesy of Erika Moen

HUR OFTA BEHÖVER JAG TÖMMA MIN CUP?

Till skillnad från en tampong, som behöver bytas minst var 8:e timme, behöver du bara tömma din Menskopp var 12:e timme – om ens det! Eftersom din kopp inte bidrar med några risker för Toxic Shock Syndrome eller andra obehagliga sjukdomsrisker som följer med en tampong(och särskilt om du råkar glömma den uppe lite länge) så är det ingen fara om din menskopp råkar stanna kvar lite längre.

Jag glömmer min hela tiden, den är helt enkelt så himla bekväm, och det är underbart att slippa rädslan för infektioner och sjukdomar! Så byt din menskopp när du kommer ihåg det, och var inte rädd för att den ska svämma över(!!) – det finns större storlekar om du har ett rikligt flöde, är över 30 år eller har fött barn – men vi blöder faktiskt inte så mycket som man kan tro, och en kopp håller mer än du anar!

(Precis, så grym är den!)

NÄR KAN JAG ANVÄNDA DEN?

Du kan använda den vid alla tillfällen där du traditionellt skulle använda en tampong! Det vill säga, det är grönt ljus att både träna, simma, yoga, springa, dansa och hoppa.

Photo courtesy of Irina Kerasoshvili

Skärmavbild 2014-12-18 kl. 14.31.20

Photo courtesy of Amanda Hearn, EFFblog.com for Vagangelist.com

OKEJ, JAG VILL HA EN MENSKOPP – VART HITTAR JAG UNDERVERKET?

Tre olika märken(Mooncup, Diva Cup och Mami Cup) säljs hos Jordklok.se. På Menskoppen.se hittar du bra och nyttig information bl.a. om hur du steriliserar din kopp, de erbjuder dessutom svar på många frågor och personlig rådgivning via mejl. I deras webbshop hittar du märken som Fleurcup och Femmecup.

Personligen föredrar jag OrganiCup, som brukar dyka upp på Groupon för halva priset!

Skärmavbild 2014-12-18 kl. 14.37.19


Avslutningsvis, det finns så oändligt många fördelar för både miljön och plånboken, men framförallt för din kropp, med att byta från tamponger och bindor till en menskopp. Det kan kännas lite ovant i början, innan man riktigt förstår hur man ska göra, men ge det några gånger och du kommer ÄLSKA den!

Jag är faktiskt ledsen att skolsköterskan som hade det där pinsamma första-mensen-snacket med en i lågstadiet inte nämnde något om en menskopp – tänk så mycket gifter jag hade kunnat bespara min kropp och naturen, tänk så mycket pengar jag kunde lagt på annat?!

Skärmavbild 2014-12-18 kl. 23.31.43Skärmavbild 2014-12-18 kl. 23.31.15

 


 

P.S – Om du ALDRIGALDRIGALDRIG tänker prova en menskopp, följ de här tipsen när du använder dig av tampong för att ta bättre hand om kroppen:

 • Undvik superabsorberande tamponger
 • Använd aldrig tampong över natten: använd hellre natt-bindor
 • Växla mellan att använda tamponger, trosskydd och bindor under mensen, så får olika delar av underlivet andas
 • Byt tampong helst var 4-6 timme
 • Använd inte tampong om du inte har mens

Är du en ivrig tamponganvändare är det också viktigt att du håller lite extra utkik efter symptom på TSS, eller Toxic Shock Syndrome, som i de värsta fallen kan vara dödligt. Sök läkarhjälp om du upplever följande symptom när du använder tampong under mensen:

 • Plötsligt hög feber
 • Kräkningar
 • Diarré
 • Krampanfall
 • Lågt blodtryck
 • Utslag på handflatorna eller fotsulorna
 • Muskelvärk
 • Rodnad i ögonen, munnen och/eller halsen
Annonser

2 tankar om “WELLNESS: Save Money and The Environment On Your Period

 1. Ping: FABULOUS 5: Favorite DIY Scrubs | elin & linnea henriksson

 2. Ping: WELLNESS: Avocado – And Why You Should Be Smashing It In | elin & linnea henriksson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s