Art / Artful

ARTFUL: Daughter

13_1

Med hjälp av sin fotoutställning ”Daughters” vill Lisen Stibeck porträttera unga kvinnor mellan 16 och 25 år, från olika samhällsskikt och kulturer. Idén som lockade var tanken på att uppmärksamma den del av en människas liv som annars inte porträtteras. I utställningarna figurerar alltifrån modeller, dansöser, och mammor, till prostituerade och studenter.

8_1

7_1

Varje kvinna är någons dotter, och vi får följa Stibecks försök att fånga det ögonblick och det identitetssökande en ung kvinna upplever när hon går från just flicka, till kvinna.

5_2

2_2

4_2

Jag tycker det intressanta med bildserien är hur omgivning och poseringsredskap förändras i varje foto, men hur en stark kvinnlig huvudperson ändå lyckas behålla tittarens fokus. Kvinnan i slöja som håller en fotboll i famnen, kvinnan på parkbänken med en osynlig rynka i pannan, flickan med simringen runt midjan – oavsett om huvudpersonen ser in i kameran eller ej så berättar hennes blick en historia.

Jag tror att vi allihopa kan känna igen oss i det ögonblick då vi inser förändring. Att den ska komma, att den har anlänt, att den har skett. Det ögonblick då man kanske hittar en bit av sig själv, eller släpper taget om en.

 

Vad tycker ni om bilderna? Skulle ni vilja besöka utställningen? Har ni sett den? Tycker ni några typer av kvinnor saknas i representation?

Bonusfråga: Vad anser ni om att fotografera flickor(och kvinnor) med bar överkropp? Sexualiserande, eller avsexualiserande?

 

Utställningen ”Daughters” visas just nu på Fotografiska Museet t.o.m. den 18 januari 2015. Photos courtesy of Lisen Stibeck.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s